Waarom is het belangrijk om je reactiesnelheid te trainen ?

Waarom is het belangrijk om je reactiesnelheid te trainen ?

Reactie training is onmisbaar bij explosieve sporten zoals bijvoorbeeld voetbal, tennis,handbal,korfbal,basketbal,volleybal en atletiek. Bij explosieve sporten beginnen bewegingen vaak uit een reactie,het is daarom de onmisbare verbinding tussen agility training en quickness training.

Specifieke oefeningen 

Er ontbreekt bij veel spelsporters en trainers echter een brede perceptie van het begrip reactiesnelheid, het trainen van je reactievermogen voor spelsporten dient te gebeuren met een grote variatie aan oefeningen.
Elke nieuwe oefening of compleet nieuwe training traint dus in principe al het reactievermogen; hoe snel heeft de sporter deze nieuwe situatie onder de knie. Een nieuwe en daarmee onvoorspelbare situatie vereist optimale alertheid, op het moment dat er niet of nauwelijks gevarieerd wordt en een oefening/training teveel herhaalt wordt is de noodzakelijke reactie voorspelbaar waardoor de sporter goed wordt in de oefening/training in plaats van het complete facet aan externe impulsen en daarmee een optimaal reactievermogen.

Reflex-Coördinatie

Een reflex is een reactie van de spieren op een prikkel, goed te trainen middels oefeningen met behulp van zicht-, hoor- en/of voelbare commando’s; zo snel mogelijk de commando’s uitvoeren.

Hand-Oog-Coördinatie

Hand-Oog-Coördinatie is het vermogen om acties uit te voeren die het gelijktijdige gebruik van ogen (zicht) en handen (beweging) vereisen, zoals een activiteit die de informatie die onze ogen waarnemen (visuele ruimtelijke waarneming), gebruikt om onze handen te sturen bij het uitvoeren van een beweging. Bij spelsporten moet er vaak snel op een bal gereageerd worden, daarbij is inzicht in het waarnemen van diepte van belang om er vervolgens met de juiste beweging op te reageren.


Oefeningen met reactie-ballen zijn het ideaal voor sporters van diverse balsporten om het reactievermogen te verbeteren en specifiek de hand-oog-coördinatie. Deze ballen zijn zo ontworpen dat ze op een onvoorspelbare manier alle kanten op kunnen stuiteren, het is de kunst de reactiebal te vangen na het één of meerdere keren stuiteren van deze bal.

Functionele Snelheid

Snel reageren op een bal, spelsituatie, mede- en of tegenspeler vereist uiteraard ook de juiste loopcoördinatie, wendbaarheid, explosiviteit, lenigheid, stabiliteit, kracht en snelheid om het lichaam in de juiste positie te brengen. Daarmee is en blijft het reactievermogen slechts één aspect van alle functionele aspecten die een spelsporter nodig heeft en blijft het van belang het evenwicht tussen al deze aspecten na te streven en dus op alle aspecten te trainen.

Ook bij trainersmateriaal vind je een assortiment om de reactiesnelheid te trainen. 

Bekijk hier ons assortiment

 

 


www.jessecaron.com


1 reactie

  • kiona

    Dank je wel voor het delen. Mijn docher zit op volleybal en ze is per direct op non actief gezet voor de compentitie wedstrijden U15. Dit omdat de trainer van mening is dat ze te traag reageert, of geen inzicht heeft. Hij is hiervan van mening dat dit niet te trainen valt. Nu lees ik dat het eerste toch zeker te trainen is. Ik heb deze bal besteld en ga samen met haar aan de slag. Want ik vind na 4 jaar en dan aan de kant gezet te worden een beetje makkelijk.

    Dank u voor de uitleg.

Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.