Maak kennis met ...

Maak kennis met ...

Frederik De Veylder, Hermes Oostende - Volleybal - 

* Je geeft dit seizoen training aan de dames Hermes Oostende. Geef je al lang training ?

Ik ben trainer geworden in de club waar ik toen ook als speler actief was. Ik kreeg de trainingskriebel door via mijn toenmalige trainer Erik Meskens. Van hem heb ik veel opgestoken en geleerd. Ik startte helemaal onderaan bij het 2-2-volleybal waar ik langzamerhand de kneepjes van het vak leerde. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en volgde ik de nodige opleidingen die mij meer inzichten deden verkrijgen in het trainen en coachen. Via mijn oorspronkelijke club werd ik ook extra begeleid door Enrique Pisani, een klinkende naam in de volleybalwereld met een interessante visie op training en coaching. Ik was zeer leergierig en ging constant op zoek naar bijscholingen, nieuwe inzichten en trainingsideeën. Ik ben zelden tevreden met wat ik ken of wat ik weet en vergaar graag veel informatie, al is het maar met een simpel gesprek. Na Kangoeroes Aalst, kreeg ik via VC Opwijk de kans om bij VDK Gent aan de slag te gaan, deels als jeugdtrainer, deels als trainer in 1ste divisie. Na een viertal jaar Gent werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en trok Forza Oudenaarde (liga B) aan mijn mouw. Een schitterend seizoen werd daar bekroond met een titel maar de ambities van de club lagen minder hoog. Hermes Oostende was dan een nieuwe en onbekende trap hoger. Samen met mijn assistent Jonathan De Henau (die al eerder in Liga A aan de slag was), bouwden we intussen iets moois uit aan de kust en kan ik er goed aarden. De club heeft bijzonder veel mogelijkheden onder voorzitter Philippe Develter. Mits wat meer structuur is deze club echt in staat tot prachtige verwezenlijkingen. 

* Heb je bewust voor een vrouwenploeg gekozen ? Zoja, waarom ?

Bewust gekozen zou verkeerd zijn. Toen ik mijn trainerscarrière begon was er in onze club weinig mannelijk aandeel. Het was dus een logisch gevolg van de toenmalige tendens binnen het volleybal. Ik heb er wel nooit spijt van gehad, ik vrees dat ik geen goede mannencoach zou zijn. Ik ben opgegroeid tussen 3 zussen en op school is het merendeel van mijn collega’s vrouwelijk. Je kan dus iets makkelijker bepaalde zaken benaderen of inschatten, al hou ik steeds voldoende afstand en bekijk ik de zaken meestal louter professioneel, zo blijft het vaakst het langst duren. 

* Wat is het grootste succes in je sportcarrière ?

Ik heb enorm genoten van de bekercampagne met de U19 van VDK Gent waar we uiteindelijk Belgisch kampioen werden. Uiteraard was de kampioenstitel in Liga B ook wel een kroon op hard werk. Ik hou echter niet zo van bepaalde momenten aan te stippen, meestal bekijk ik het over langere tijd of ik ergens goed kan aarden of niet. Succes is altijd heel relatief en vergankelijk. Ik voel me voorlopig goed bij Hermes Oostende, het feit dat ik mijn droom heb gerealiseerd om trainer/coach te worden in ereklasse is op zich misschien de grootste realisatie. Het bewijs dat je er met hard werken, veel passie en voldoende zelfkritiek ook kan geraken. 

Welke ambitie heb je nog als trainer/coach? 

Ik heb als beginnende trainer ooit gezegd dat het Sportpaleis (Finale Beker van België) het summum zou zijn. Dat ligt nu binnen handbereik dus misschien hoop ik binnenkort mijn ambities te moeten gaan verleggen. Ooit zou ik het graag een seizoen in het buitenland proberen, al durf ik me niet uitspreken of het iets voor mij zou zijn. Ik weet overigens niet of mijn vriendin akkoord zou gaan, zonder haar zou ik niet vertrekken. 

 


1 commentaire

  • Swalens Willy

    Hop naar de finale, misschien komen we wel eens kijken, Oostende ( bij de dames en Lindemans Aalst bij de heren, zou een mooie dubbel zijn

Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approvés avant d'être affichés

FR