Vooruitblik op de nieuwe Euromillions Volley League

Vooruitblik op de nieuwe Euromillions Volley League

Met Vital Heynen (en zijn Polen) kende het wereldkampioenschap alsnog een Belgische winnaar. Deze nieuwe triomf luidt ook het begin van een nieuwe jaargang EuroMillions Volley League in. Tim Verhaegen ging voor ons dan ook eens peilen bij enkele teams wat hun verwachtingen zijn. Voor de eeuwige rivalen Roeselare en Maaseik, zijn respectievelijk kersvers trainer Steven Vanmedegael en oudgediende Ivo Rutten aan het woord. Filip Van der Bracht blaakt met Guibertin ook dit seizoen van ambitie en Wouter Verhees kijkt uit naar het eerste seizoen van Achel op het hoogste niveau.

Steven Vanmedegael (Roeselare)


 1. 1. Wat zijn je doelstellingen/verwachtingen voor komend seizoen? Krijgen we terug de typische tweestrijd tussen Roeselare en Maaseik?

  "De doelstelling van de club is niet anders dan vorig jaar; finale in kampioenschap, beker en league trophy. Daarnaast aardige wedstrijden spelen in de champions league. We zullen met het hele team en de staf werken om in de verschillende competities zo goed als mogelijk de doelstellingen en verwachtingen van de club te verdedigen."
 2. Voel je extra druk nu ja als assistent van Emil Rousseaux in zijn voetsporen treedt? Is dit moeilijker dan nieuw bij een club starten als trainer?
  "De club is verwend geweest met alle prijzen die behaald werden in de afgelopen 6 jaar onder het leiderschap van Emile. Het was een fantastische ervaring om in 5 van deze 6 jaar als assistent van Emile mee te draaien binnen het team. Naderhand werd duidelijk wat de toekomst voor mij zou brengen binnen de club en bij de taak van hoofdtrainer hoort nu eenmaal de druk om te presteren. Wat mij geholpen heeft om de overgang vlot te maken is dat het al een hele tijd bekend was. Emile en ik hebben er heel vaak over gesproken en Emile wist ook waar er veranderingen zouden komen binnen de club en het team."
 3. Mogen we van Roeselare een gelijkaardig spel verwachten of ga je je eigen accenten aanbrengen? Zo ja, kan je daar iets over vertellen? (Mag er vanaf nu bv. tijdens time-outs terug meegeluisterd worden?)
  "Er zijn zeker wat aanpassingen en nieuwe accenten maar het spel van Roeselare zal verder zichtbaar zijn" (nvdr. Steven blijft verder lachend op de vlakte over deze vraag)
 4. Roeselare versterkte zich opnieuw met enkele jonge talenten. Is dit een goede kans voor hen? In het verleden kwamen ze vaak weinig aan spelen toe. Is een tussenstap met veel speelgelegenheid niet beter?
  "Ik vind het een ideale leerschool om later door te stoten. Mooie voorbeelden hiervan zijn Matthijs, Ruben, Stijn, Sam, Tomas en Arno. Elke dag trainen met spelers die een pak ervaring hebben, helpt je sowieso vooruit als jonge speler."
 5. Hoe beoordeel je de prestatie van de Red Dragons op het WK? Mogen we stellen dat het een knappe rangschikking is, maar dat het spelniveau vorige zomer hoger lag?
  "Het was een goed WK waar er echter zeker nog een kloof is met de toplanden en deze wegwerken is de grote uitdaging voor spelers en staf. Als je kijkt naar het WK verlies je in de eerste ronde tegen een subliem spelend Italië, staan de Belgen 2-0 voor tegen Slovenië maar keert het tij en is het net niet. In de tweede ronde opnieuw tegen Slovenië (0-3) en dan plots weer een uitstekende match tegen finalist Brazilië. De zevende plek is belangrijk naar punten toe voor de toekomst, maar je kan wel stellen dat de Belgen topwedstrijden misten in de aanloop van dit WK. De wedstrijden in de euroleague waren van een zeer laag niveau t.o.v. de wedstrijden binnen de volley nations league."

Ivo Rutten (Maaseik)


 1. Wat zijn de doelstellingen/verwachtingen voor komend seizoen? Krijgen we terug de typische tweestrijd tussen Roeselare en Maaseik?
  "De doelstelling blijft hetzelfde, proberen beker en titel te winnen en zo ver mogelijk Europees te geraken. Roeselare, Aalst en Menen zijn de te kloppen ploegen. We hebben zoveel mogelijk sterkhouders proberen te houden en ons ploeg is even sterk als vorig jaar."
 2. Welk team wordt de verrassing van het seizoen?
  "Menen heeft zich goed versterkt maar ook Achel heeft een aardige ploeg."
 3. Eind vorig seizoen mocht Maaseik eindelijk nog eens voor een vol huis spelen. Gaan de supporters ook dit seizoen de weg blijven vinden naar de Steengoed Arena?
  "Uiteraard hopen we meer toeschouwers te ontvangen en hier zullen nog initiatieven genomen worden. Zo zal er bv. na de wedstrijd tegen Achel een lokaal bekende groep optreden. Het groter aantal Belgen in het team heeft normaal ook een gunstig effect. Er komen dan sowieso al meer vrienden en familie kijken."
 4. Bij Maaseik vertrok Wout Wijsmans. Waarom kwam er een einde aan wat een succesvolle samenwerking leek?
  "Wout had een lange termijnplanning voor ogen waarvan het bestuur niet alles kon garanderen. Wout heeft wel samen met Joel nog deze ploeg samengesteld en ook de voorbereiding uitgewerkt. We hebben ook nog regelmatig contact."
 5. Ben je al gewoon aan de nieuwe sponsornaam? Greenyard zal voor de supporters toch wat minder vlot bekken dan Noliko, neen?
  "Het is even wennen, maar we hebben nu enkele jaren de tijd om er aan gewend te worden. Tijdens de oefenwedstrijden werd er al stilletjes geoefend."
 6. Hoe beoordeel je de prestatie van de Red Dragons op het WK? Mogen we stellen dat het een knappe rangschikking is, maar dat het spelniveau vorige zomer hoger lag? Heb je nog steeds extra aandacht voor de oud-Maaseik-spelers?
  "Het is een knappe prestatie, misschien lag het niveau van de zomer iets hoger maar dan was er ook minder druk dan nu. We mogen fier zijn op deze ploeg. Ik volg inderdaad nog de ex-Maaseik spelers en heb met de meeste nog regelmatig contact."

Filip Van der Bracht (Guibertin) 

 1. Wat zijn je doelstellingen/verwachtingen voor het komende seizoen in de EuroMillions Volley League?
  "Onze 6de plaats van vorig jaar handhaven."
 2. Welk team wordt de verrassing van het seizoen?
  "Volley Haasrode Leuven zet elk jaar een stap richting meer professionaliteit en zal dit seizoen nog beter kunnen concurreren met de top vier." 
 3. Na een knap seizoen verloor je een aantal belangrijke spelers. Heeft de club die afdoend kunnen vervangen?
  "We hebben op elke plaats een sterke vervanger kunnen vinden. Het moet wel gezegd dat Guibertin niet elk seizoen de MVP van de competitie zal huisvesten. Vorig seizoen hadden we in het middencompartiment 3 spelers. Dit seizoen starten we met twee vaste spelers en een jeugdspeler uit de club aan de competitie."
 4. Krijgen we aan de top terug een tweestrijd Roeselare - Maaseik?
  "
  Ik verwacht meer concurrentie van Aalst en Menen. Aalst heeft zeer goede transfers gedaan en we gaan ook nog moeten afwachten hoe Roeselare een nieuwe spelverdeler gaat inpassen en Maaseik een middenspeler en receptie-hoek."
 5. Hoe beoordeel je de prestatie van de Red Dragons op het WK? Mogen we stellen dat het een knappe rangschikking is, maar dat het spelniveau vorige zomer hoger lag?
  "Ik vind de zevende plaats op een WK een knappe prestatie. Voor de toekomst mogen we zelfs meer van onze eigen sterkte uitgaan en moeten we niet blijven opkijken naar landen uit de top 6. Het is jammer dat we deze zomer niet konden deelnemen aan de Volley Nations League zodat we ons meer tegen deze toppers konden meten."

Wouter Verhees (Achel)

 1. Wat zijn je doelstellingen/verwachtingen voor het komende seizoen in de EuroMillions Volley League?
  "Als we drie ploegen onder ons kunnen laten mogen we heel tevreden zijn!! Toeschouwers verwachten wel dat we van ploegen als Waremme of Guibertin moeten winnen, maar zij zijn niet meer de teams die ze een jaar of vijf geleden waren. Wij trainen maar drie keer per week, zo'n zeven uur in totaal. Als je naar concurrenten als Waremme of Guibertin kijkt, die trainen 5 dagen per week en komen aan zo'n 20 uur per week. Het is dus zeker niet zo evident om hen te kloppen.
 2. Hoe komt het dat Achel dit seizoen wel in de EuroMillions Volley League wilde aantreden? De voorbije seizoenen werd de promotie telkens geweigerd.
  "
  Achel is altijd heel correct geweest. Afspraken willen ze ook effectief nakomen. Ze gaan dan ook geen geld uitgeven dat er niet is. De club was er de vorige jaren eenvoudig nog niet klaar voor om de stap naar hoogste afdeling te maken. Er is echter de voorbije jaren hard gewerkt. Om een voorbeeld te geven: vier jaar geleden zaten we nog in het oude clubhuis bij de houtkachel. Ondertussen is er een nieuw clubhuis gekomen, nieuwe vloer, betere verlichting, VIP-ruimte, fitness,... De verdere professionalisering van de club zal nog een extra gestimuleerd worden door de nieuwe zaal. Volgend jaar zou er met de bouw begonnen worden."
 3. Wat is de sterkte van Achel?
  "Achel is een ploeg die goed samen hangt!! De voorbije jaren zijn we elk jaar een beetje sterker geworden. Elk jaar vertrekken er 2 à 3 spelers, maar de kern blijft. Bij topclubs zie je vaak dat ze elk jaar vanaf nul moeten beginnen. Doordat we al verscheidene jaren met elkaar spelen, hebben we al een zekere routine. Er zit ook bakken ervaring in het team (nvdr. spelers als Tim Verhueren en Rob Bontje)n gekruid met jong talent. We spelen en trainen 'vollebak', maar na de training drinken we nog een pint. Dat zorgt voor een unieke teamsfeer."
 4. Is de derby tegen Maaseik het hoogtepunt van het jaar voor Achel?
  "Het is natuurlijk leuk om de Limburgse derby tegen Maaseik te spelen. Vorig seizoen speelden we in de beker al tegen hen en dat was een volleybalfeest. De hele zaal zat vol. Maar zelfs in de voorbereiding hadden we een vol huis voor de oefenwedstrijd. Langs de andere kant is dit niet de ploeg waartegen we de punten moeten halen. De wedstrijd tegen Maaseik is dus eerder een extraatje."
 5. Je zal maar een half jaar voor Achel spelen? Hoe komt dit?
  " Begin januari vertrek ik met mijn vriendin Esther op wereldreis. Bij Achel hadden ze voorgesteld om toch nog een half seizoen voor hen te spelen en daar ging ik met plezier op in. Ik speel hier immers al jaren en voel me hier dan ook thuis."
 6. Heb je het WK van de Red Dragons gevolgd? Hoe beoordeel je de prestatie van de Red Dragons en dan vooral van je broer Pieter?
  "Ik heb het zeker en vast gevolgd. Met de familie zijn we ook naar Italië geweest om de mannen ter plaatse aan te moedigen. Wat een sfeer was dat tegen Italië...Zo'n wedstrijden, daar doe je het voor. Hun toernooi werd bekroond met een knappe zevende plaats. Weer een ronde verder dan het vorige WK.
  Pieter heeft deze zomer voor het eerst in tien jaar eens langere tijd rust genomen. Ik denk dat hij daar wel eens nood aan had. De rust heeft hem zeker goed gedaan. Ik vond dan ook dat hij een goed toernooi gespeeld heeft. Vorige jaren was zijn opslag een zwak punt, maar daarin heeft hij een grote stap vooruit gezet. In mijn ogen kregen hij en Simon wel te weinig passen. Ze scoorden nochtans aan een hoog percentage. Ik moet wel zeggen dat ik Pieter andere jaren blokkerend beter vond spelen dan deze zomer."

  Bedankt Tim Verhaegen, Bevolley. 

 


Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approvés avant d'être affichés

FR