Blessure preventie
Een bekend spreekwoord zegt, BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN. Blessurepreventie is een belangrijk deel van de training voor het voorkomen van blessures.
Rompstabilisatie, spierversterkende oefeningen, lenigheid, recuperatietraining, bekken controle, voeding en rust zijn zaken waar we wekelijks of zelfs dagelijks tijd moeten aan besteden.
Hoe ontstaat een blessure en hoe kunnen we een blessure snel herkennen?
Een blessure ontstaat wanneer de belasting van de speler groter is dan de belastbaarheid. Hoe groter de belastbaarheid, hoe kleiner de kans op blessures. Door herhaaldelijk aangepaste oefeningen te doen zal men de belastbaarheid vergroten.
Enkele symptomen van overbelasting: prestatiedaling, gedragsvermindering, vermoeidheid, slechte eetlust, slecht slapen, hogere rust pols, hogere ochtend pols, langzamer herstellen.
Welke zijn de oorzaken van een blessure?
- Exogene factoren: Exogene factoren kan men moeilijk beïnvloeden. Dit zijn de invloeden van buitenaf zoals weersomstandigheden, de staat van het veld, de contacten met de tegenstrevers, enz.
- Endogene factoren: Dit zijn de persoonsgebonden invloeden; conditionele factoren, geslacht, bouw van de sporter, enz. Sommige endogene factoren kan men ook niet beïnvloeden zoals leeftijd en geslacht. Tegen andere invloeden kan je je wel wapenen. Door goed opgebouwde trainingen te geven en door een gezonde levensstijl van de speler kan het lichaam bestand worden tegen blessures.
Belangrijk!
- Men bekomt maar effect als de oefeningen op een regelmatige basis geoefend worden.
- Bepaalde oefeningen kan men dagelijks uitvoeren en voor anderen bouw je beter enkele dagen rust in tussen de oefeningen.
- De oefeningen moeten correct uitgevoerd worden en de uitgangspositie is hier van groot belang.
- Je mag tijdens de oefeningen geen pijn voelen!
5 Tips om blessures te voorkomen
1 . Begin voorzichtig
Zorg er daarom voor dat je je training langzaam opbouwt. Met overgewicht belast je je spieren ook meer tijdens het sporten waardoor de kans op een blessure groter is. Ga daarom niet meteen te fanatiek aan de slag maar begin met een warming-up. Dit geldt voor alle sporters. Zo worden de spieren geleidelijk aan opgewarmd en het is een goede voorbereiding op de training die volgt. Ook een cooling down is nuttig. Door een cooling down gaat je hartslag weer omlaag en herstelt de bloedcirculatie. Afvalstoffen (melkzuur) uit de spieren worden afgevoerd waardoor je minder kans loopt op spierpijn.
2. Drink voldoende water
Je hoort het vaak; drink voldoende water tijdens het sporten. Dit heeft meerdere redenen. Één daarvan is om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je intensief sport dan verhoogt je lichaamstemperatuur en met te weinig vocht is je lichaam niet of onvoldoende in staat om je lichaamstemperatuur te verlagen en kan je oververhit raken. Ook verlies je een hoop vocht via het zweet. Het is dus van belang om voldoende te drinken tijdens en ook na het sporten. Als je tijdens het sporten dorst krijgt dan is het al te laat. Met dorst geeft je lichaam aan dat je vocht te kort hebt.
3. Gebruik de juiste sportuitrusting
Zorg dat je de juiste sportuitrusting hebt. Het klinkt logisch maar niet iedereen heeft de juiste sportspullen. Verkeerde sportschoenen zorgen bijvoorbeeld voor blessures aan de rug, enkel- of kniegewrichten.
Een schoen om te hardlopen is een heel andere schoen dan een volleybal- of fitnessschoen. (Denk aan de stijfheid of vering van de schoenen.)
Blijf ook niet te lang lopen met oude sportschoenen. Vervang sportschoenen als je merkt dat ze beschadigd zijn of als de stevigheid vermindert.
4. Draag passende sportkleding
Draag bij voorkeur materiaal dat een goede vochtregeling heeft. Draag sportkleding die je goed past zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Houd ook rekening met het weer. Ga je buiten hardlopen en is het koud, draag dan meerdere laagjes over elkaar zodat je warm blijft. En vergeet de bescherming niet, zoals scheenbeschermers bij het voetbal, kniebeschermers bij het volleybal en een helm bij het fietsen.
5. Gezonde voeding
Een gezonde voeding is zeker belangrijk bij het sporten. Uit voeding haal je namelijk de brandstoffen die zorgen voor voldoende energie. Koolhydraten zijn bijvoorbeeld een van de belangrijke voedingstoffen waar je lichaam energie uit haalt. Let er wel op dat je niet vlak voor je sport nog gaat eten. Dan krijgt je lichaam het te druk met het verteren van voeding en je maag kan er flink van streek van raken. Als je trek krijgt kan je beter wat luchtigs nemen voor het sporten zoals een stuk fruit.
Wist je dat :
- Knie- en enkelblessures de meest voorkomende sportblessures zijn.
- 25% van de blessures overbelastingsblessures zijn.
- Het aandeel overbelastingsblessures toeneemt naarmate de leeftijd hoger wordt
- Mannen tussen de 10 en 24 jaar de meeste blessures oplopen.
Bij trainersmateriaal.be kan je verschillende hulpmiddelen terug vinden die je voor allerlei oefeningen kan gebruiken. Klik hier om naar het assortiment te gaan.
We hebben ook een uitgebreid assortiment aan artikelen om blessures te behandelen.
Bronnen:
www.homeware.be
www.flinndal.nl