Terug fit na de feestdagen dankzij de speedladder

Terug fit na de feestdagen dankzij de speedladder

Terug in top form geraken na de feestdagen.

De heenronde zit er op, even op adem komen en het nieuwe jaar starten met een schitterende terugronde. Na een aantal dagen rust met veel eten en drinken, geen competitie wedstrijden is het niet evident om terug in top form te starten. De speedladder is een ideaal hulpmiddel om  conditie en coördinatie terug op punt te zetten. 

Speedladder algemeen

Speed ladders zijn onmisbare hulpmiddelen bij het ontwikkelen van de laterale (zijwaartse) en lineaire (voorwaartse) voetsnelheid van elke sporter. Het regelmatig gebruik van deze oefeningen zal je helpen je snelle voeten, je eerste stap explosie, je looptechniek, je conditie en je coördinatie (inclusief ondersteuning van de armen) te verbeteren.
Een speedladder, oefenladder dwingt sporters om hun voeten snel in en uit de vakken te bewegen. De speedladder, trainingsladder is tevens een uitstekend middel om het zenuwstelsel te activeren. Indien een atleet gedwongen wordt om snel met de voeten volgens een bepaald patroon te bewegen, dient er een snelle impuls van de spieren naar het zenuwstelsel gaan en dient een snelle terugkoppeling van het zenuwstelsel naar de spieren terug te komen. Hoe meer het zenuwstelsel getraind is, hoe sneller een atleet kan bewegen. Als atleten meer kracht moeten ontwikkelen, dient het zenuwstelsel meer spieren activeren (meer motorische eenheden). Hoe meer motorische eenheden betrokken zijn, hoe meer kracht er ontwikkeld wordt. Of je nu een speedladder, trainingsladder gebruikt om je lineaire snelheid, laterale snelheid, kracht of balans te verbeteren, je techniek is belangrijk om goede resultaten te behalen.


Houd de volgende checklist van je eerste tot je laatste stap in gedachten

  • Houd de schouders, heupen en tenen in een hoek van 90° en kijk voorwaarts (tenen optrekken). 
  • Sta in balans op je voeten. Laat je neus niet te ver over je tenen komen. Als je hoofd je lichaam leidt, zullen je voeten moeilijker bewegen. 
  • Sta op de ballen van de voeten (grounding), hielen raken net niet de grond. 
  • De laddertraining focust zich op snelle voeten (quick feet) en ritme. De korte stappen worden gebalanceerd met korte armzwaaien, verre armzwaaien zijn onnodig. Snelle armzwaaien leiden tot snelle voetbewegingen. 
  • Als je zijwaarts beweegt, kruis enkel je voeten wanneer de oefening het toelaat. Een van de belangrijkste factoren om te onthouden bij elke oefening is om recht te staan op de ballen van je voeten. Raak nooit de grond met je hielen.


Een even belangrijke voorwaarde bij het gebruik van de agility ladder is het continu herhalen van simpele en complexe patronen. Neem de tijd om je lichaam het juiste patroon te laten aanleren. Je brein werkt sneller dan je voeten.

De meest verkochte speedladder heeft vaste treden. Deze speedladder kunt u vrijwel op iedere club vinden en behoort tot de standaard trainingsmaterialen van een team. De lengte van deze looplader ligt meestal tussen de 2 en 8 meter.

 

Ook de hexagonale speedrings en hoepels kunnen gebruikt worden voor beter voetenwerk. 

In ons assortiment : 

 

Bekijk hier nog enkele oefeningen.

www.medipreventie.nl

 


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL