Top Beachvolleybal Academie, beachers met een missie..

Top Beachvolleybal Academie, beachers met een missie..

Liesbet Van Breedam en haar man Wim Eennaes wilden al veel langer 'iets' doen met hun passie Beachvolleybal. Vanaf 2018 kunnen ze hun plannen ook effectief in uitvoering brengen en daar zijn ze meer dan trots op. Specifieke beachtrainingen in clubverband voor alle leeftijden, met een topduo dat zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio 2020 als uithangbord, wat kan je nog meer willen?

 Wim en Liesbet

Liesbet, jij en je man starten met een beachvolleybalschool. Wat is concreet het plan ?

Wij willen jonge kinderen laten kennis maken met beachvolleybal en dit al vanaf de leeftijd van vijf jaar. Dat alleen al is uniek voor België, nergens anders kunnen kinderen op die leeftijd beginnen beachvolleyballen. Om een kwalitatieve opleiding te geven hebben we een heel team van degelijke trainers, een kinesist en een diëtist in de omkadering. In eerste instantie mikken we op een 50-tal leden. Voor meer zijn er op dit moment onvoldoende faciliteiten en we willen niet meer dan 6 tot 8 kinderen per terrein, anders kan je toch niet iedereen de kwaliteit geven die ze verdienen.
We willen de kinderen natuurlijk het plezante van het beachvolleybal tonen, maar ook al van in het begin de juiste technieken aanleren.

Wim: "We hebben vorig jaar (2017) al heel wat initiaties gedaan, maar onze echte start zal pas in de paasvakantie van 2018 zijn. Dan organiseren we een stage die voor iedereen open is. Aansluitend starten we met de school zelf. Je kan je dan inschrijven voor de opleiding tot eind Augustus. In het lidgeld zijn twee trainingen per week voorzien, maar er is natuurlijk de mogelijkheid om meer trainingen te boeken."

Hoe ben je op het idee gekomen om de Top Beachvolleybal Academie te starten ?

Goh, eigenlijk is dat begonnen in 2014 toen we een brief kregen dat de terreinen hier vlak achter ons huis verkaveld gingen worden. Op dat moment speelde bij mij ook al wel het idee van een 'school' omdat het voor onze Noah misschien ooit zou spelen. Dus Wim stelde voor om eens naar de gemeente te stappen om te polsen of ze geen interesse hadden in ons project. In het buitenland is het ook wel al veel gebruikelijker dat jonge kinderen, vijf à zes jaar, al beginnen beachvolleyballen.

Wil je in de Top Beachvolleybal Academie enkel met jeugd werken ?

Op zich was dit ons vertrekpunt, maar dan kregen we de vraag van Katrien Gielen en Sarah Cools om hen te begeleiden. Aangezien dit natuurlijk een interessante uitdaging is, zijn we dan ook op die vraag ingegaan. In eerste instantie wilden we toppers opleiden, maar door op dit aanbod in te gaan, hebben we al onmiddellijk een topteam binnen de club. Ik heb zelf natuurlijk al op de Olympische Spelen gestaan als speelster, maar het leek me ook fijn om dit ooit terug te kunnen doen als coach.
Katrien is intussen wel gestopt omdat ze de financiële onzekerheid beu was, maar vanaf het einde van het indoor seizoen zal Sarah Cools een nieuw team vormen met Lisa Van den Vonder. Met haar hebben we afgelopen zomer al gewerkt en we hadden sowieso al plannen om een tweede internationaal team te vormen. Het is trouwens nog altijd de bedoeling om dat tweede team te hebben. Dit geeft toch wat meer zekerheid als er met een speler iets gebeurd. Dankzij de sponsoring van Trainersmateriaal.be, die via de club het (de) topteam(s) ondersteunt, is dit al een stuk eenvoudiger.
Maar zoals gezegd, het is natuurlijk fijn om een 'uithangbord' te hebben, daarnaast willen we vooral onze eigen toppers vormen. Vorige zomer zijn we al begonnen met een aantal initiaties en daar hebben we toch al enkele bijzondere talenten gezien.

Wim: "Het is vooral een belangrijke wijziging in de 'mindset' die we moeten verwezenlijken. Beachvolleybal wordt nog altijd te veel bekeken als een teamsport, naar analogie met zaalvolleybal. Ik ben van mening dat beachvolleybal eigenlijk meer aanleunt bij het dubbelspel van het tennis en dat we het meer als een individuele sport moeten beschouwen. Je kan een speler perfect opleiden als blokker of verdediger en dan binnen teams schuiven met de samenstelling. Als je gaat kijken naar de topteams, zijn er ook weinigen die 'samen oud worden'."

Top Beachvolleybal Academie

Wat zijn op lange termijn de doelstellingen van de Top Beachvolleybal Academie ?

Wim: "Toen we bij de gemeente geweest zijn om onze plannen uit te leggen, bleek ook dat zij open staan voor onze droom. Als alles echt vlot verloopt, zouden we hier op termijn graag ook een indoorhal hebben. Eventueel zoude we dan ook als een soort 'naschoolse opvang' beachvolleybal-initiatie kunnen geven. We zouden ook graag zien dat er in België een volwaardige beachvolleybal competitie komt."

Liesbet: "We hebben hier ook echt geluk met de gemeente. Zij stonden direct open voor onze plannen en de outdoor velden waren bijzonder snel in orde."

Wim: "Dat is inderdaad fantastisch. Ze lieten ook al blijken dat er zeker mogelijkheden zijn om meer dan de huidige twee terreinen te voorzien."

Wat zijn de plannen met Sarah en Lisa ?

"Van zodra het indoor seizoen gedaan is, gaan ze beginnen deel te nemen aan internationale tornooien. We mikken op de volgende Olympische Spelen (Tokio 2020), maar aangezien ze vanaf nul starten, proberen we dit jaar al zo veel mogelijk punten te halen. Uiteraard gaan ze ook het Belgisch Kampioenschap betwisten. Dat is enerzijds belangrijk om samen spelervaring op te doen en anderzijds om je te tonen aan je publiek en sponsors. In de ideale wereld plaatsen ze zich voor deze Spelen en is er in Parijs (2024) echt een mooi resultaat.
Het zijn ook allebei meisjes die zeer graag willen bijleren. Zoals Sarah, het is eigenlijk ongelooflijk wat zij op die 3 maanden al bijgeleerd heeft. Zo hebben we haar de bovenhandse toets moeten leren en dat ging één training later al enorm goed. Ze had natuurlijk thuis al serieus geoefend", lacht Liesbet.

Wat is jullie eigen volleybalachtergrond ?

"Ik ben, zoals bijna iedereen, gestart in de zaal. Dat was als middenman bij Kapellen en zo ben ik doorgegroeid tot bij Antwerpen. Daarmee heb ik in de toenmalige eredivisie gespeeld tot ze failliet gingen. Mijn carrière heb ik, als meubelstuk met acht jaar dienst, beëindigd bij Amigos. En zie dat je niet Zoersel schrijft hé," vult Wim lachend aan. "Van zodra het kon, ben ik ook beginnen beachvolleyballen. Eerst met mijn broers en dan met Jurgen Masschelein en Patje Blondeel. Met Jurgen heb ik zo in Knokke bijna ooit de stunt van het tornooi verwezenlijkt tegen Wout Wijsmans en Frederik Delanghe. We hebben onze matchbal jammer genoeg niet kunnen verzilveren. Ook met Patje heb ik natuurlijk veel mooie momenten gehad. Wij waren middenmoot, we speelden meestal rond de negende plaats. In zaal zijn er ontelbare herinneringen. De overgangen naar Liga A met Kapellen en Antwerpen, finales in de Beker van Antwerpen, de periode in Amigos met een fantastisch en ervaren team, ...
In die tijd speelden wij op vrijdag ook nog in het Katholiek verbond, ook daar had je selecties waar je internationaal mee speelde. We hebben zo eens gewonnen in Frankrijk voor een bomvolle zaal. De laatste set was 35-37, dat was een enorme kick."

Liesbet: "Ik ben uiteraard ook in zaal begonnen. Daar herinner ik me natuurlijk mijn eerste provinciale en nationale selectie, het eerste jaar in eredivisie met Temse, de jaren en de prijzen in Kieldrecht. Zo hebben we eens een Europese beker gewonnen en toen we met de bus terug kwamen, hingen we allemaal uit de bus en heel Kieldrecht stond buiten. Onvoorstelbaar voor zo'n kleine gemeente hoe dat daar leefde! Het was precies een nationale feestdag. Maar ook mijn ene jaar in Frankrijk, bij Albi, was heel tof. Er waren eigenlijk geen verwachtingen, want het budget was serieus omlaag gegaan, maar met een heel hecht team hebben we de finale van de beker gespeeld en zijn vierdes geworden in de play-offs.
Tijdens dat jaar hebben we dan onze sponsor gevonden om aan het internationale beachvolleybal avontuur te beginnen en zat mijn carrière in zaal erop.
Ik speelde al van mijn 17 of 18 mee in het Belgisch Kampioenschap beachvolleybal. eerst met Véronique Philippe, dan twee jaar met Griet Neyens. Dat tweede jaar ben ik voor het eerst kampioen geworden. Pas op mijn 27ste ben ik met Liesbeth Mouha beginnen spelen.
Uit die periode zijn er natuurlijk heel wat mooie herinneringen. Zo zijn we ooit Australisch kampioen geworden en ik werd daar ook tot MVP verkozen. De eerste bronzen medaille op een CEV tornooi was ook een speciale. Vooral omdat we in de halve finale echt slecht gespeeld hadden, maar we ons daar toch over hebben kunnen zetten. In Blackpool hebben we gewonnen via de verliezersronde. Uiteraard was er de Olympische kwalificatie en de daar behaalde negende plaats. Al was dat wel met gemengde gevoelens. We verloren daar van de latere Olympische kampioen, en levende legende, Mistay May. Zij heeft die wedstrijd zelfs in haar memoires vermeld. Zij speelden in die tijd echt op een andere planeet en wij hebben daar vijf setballen gehad...maar niet afgemaakt. Op het einde van mijn carrière ben ik door de FIVB ook nog eens verkozen als tweede in de verkiezing 'Most Inspirational Player', achter mijn idool Mistay May. En zo zijn er eigenlijk nog veel andere herinneringen. Eentje wil ik er toch nog uitpikken. Mijn eerste internationale match, met Kristien Van Lierop nog. En we moesten toen spelen tegen... Anja Duyck en Katrien Dedecker. In de derde set stonden we 14-10 achter en we hebben die toch binnengehaald."

Bron: www.bevolley.eu

Meer lezen over volleybal en beachvolleybal?
Een eerder artikel over de hoop voor het Belgische Indoor Beachvolleybal
klik dan hier om naar de site van BeVolley te gaan.


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL