Waarom een foam roller gebruiken ?

Waarom een foam roller gebruiken ?

Last van spierpijn na een zware training of match ? Het gebruik van een foam roller kan helpen ! 


Waarom moet ik een foam roller in huis halen?

Bij een zware workout kunnen er kleine scheurtjes in je spieren onstaan. Als je spieren genezen en sterker worden, kunnen er verklevingen ontstaan in het bindweefsel tussen je spieren en je huid. Normaal gesproken glijden spieren langs de laag bindweefsel tussen je huid als je beweegt, maar als je hier verklevingen hebt, trekken de spieren niet samen zoals gewoonlijk. De foam roller kan helpen dit weer soepel te krijgen.

Wanneer foam rollen

Warming up
Maak het gebruik van een foamroller een onderdeel van de warming-up, rol bijvoorbeeld de spieren die je het meest gaat gebruiken tijdens je training of rol de spieren los waarvan je weet dat ze erg stijf zijn en het dus noodzakelijk is om tijdens de training de volledige range of motion te halen.

Tijdens de training
Ook kan het foam rollen tijdens een training gedaan worden, bijvoorbeeld tijdens de rust tussen twee oefeningen. Heb je het gevoel dat je heup erg vast zit voordat je bijvoorbeeld gaat squatten is het handig om nog even te foam rollen, zodat het spierweefsel van het onderlichaam goed los komt te zitten.

Cooling down
Hiernaast is het erg aangeraden om de foam roller te gebruiken na de training. Hierdoor wordt spierpijn minder erg en wordt ervoor gezorgd dat de spieren sneller zullen herstellen van de training. Ook is het een goede manier om de mobiliteit op peil te houden, aangezien dat nog wel eens wil verminderen na een zware training.

Bij spierpijn
Als laatste het rollen bij het hebben van spierpijn. De spieren kunnen meer zuurstof opnemen omdat het bloed beter gaat stromen. Hierdoor kunnen de spieren zich sneller herstellen waardoor de spierpijn al snel minder wordt. Bij spierpijn kan het rollen een stuk minder prettig aanvoelen dan zonder spierpijn. Ga dus niet tijdloos door met rollen om te kijken of de pijn weggaat, dit gaat namelijk niet gebeuren.

Soorten rollers :

Gladde Foam Roller 
De gladde foam rollers zijn iets vriendelijker en zijn minder gevoelig bij het masseren van de spieren.

Foam Roller met reliëf 
De foam rollers met reliëf zijn iets gevoeliger bij het masseren, omdat er punten meer druk uitoefenen.De 3 grote voordelen van een foam roller

1. Je workout krijgt een boost
Doordat de Foam Roller helpt bij het op een natuurlijke manier verhelpen van verklevingen, zal je houding en manier van bewegen verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat je spieren beter functioneren als je aan het trainen bent.

2. Minder spierpijn
Je lichaam moet hard aan de bak tijdens een training - als je een beetje je best doet natuurlijk. Hierdoor produceert je lichaam melkzuur, dat later resulteert in spierpijn. Maar als je de foam roller erbij pakt na je workout zal er meer bloed naar je spieren stromen en dit bloed verwijdert het melkzuur. Hierdoor zullen je spieren sneller herstellen en kun je weer eerder genieten van een workout.

3. Je voorkomt blessures
Als je vaak traint, dan kun je last krijgen pijn in je heupen en knieën. Je kunt de foam roller gebruiken om je spieren los te schudden voor een workout. Dit kun je op plekken doen waarvan je weet dat je daar blessuregevoelig bent. De roller kalmeert de spieren en vertelt ze als het ware dat ze niet moeten overwerken. Tijdens je workout zul je nu minder gebruik maken van je overbelaste spieren en meer van je zwakkere spieren die wel wat training kunnen gebruiken!
Fabeltje: de foam roller kan je spieren niet langer en slanker kan maken. Wat hij wél doet is je spieren een seintje geven om te relaxen, en dit is vergelijkbaar met een ‘Deep-Tissue massage’.


Hoe moet ik de foam roller gebruiken?
Je kunt het beste met een zachte foam roller beginnen. Zorg ervoor dat als je gaat rollen je altijd je buikspieren aanspant, op je ademhaling let en probeert te ontspannen. Twee tot drie minuten voor een enkele spiergroep is voldoende.
Grote spiergroepen zoals de achterkant van je benen en billen kun je het beste in drie fases rollen. Masseer eerst 30 seconden aan de bovenkant, daarna in het midden en daarna onderaan. Als je hardloopt, fietst of traint op hoge intensiteit, is het handig om de achterkant van je dijen en billen los te rollen als onderdeel van je warming-up.
Let op! Foam rollen mag niet ondragelijk veel pijn doen, een beetje pijn is oké om goed tot diep in je spierweefsel te masseren, maar als je het liefst je foam roller uit het raam gooit tijdens het masseren, kun je beter stoppen.


Wat moet ik vooral niet doen?
- Rol niet direct over je botten, gewrichten, nek en onderrug.
- Als je een medische behandeling hebt gehad, rol dan niet over dit gebied.
- Last van aanhoudende knie- of heuppijn? Rollen kan helpen, maar mocht je geen verbetering zien binnen een paar weken, ga dan op zoek naar een arts.


Alle voordelen van foam rollen op een rij:
1. Blessurepreventie
2. Verbetering van de flexibiliteit
3. Verbetering van de mobiliteit
4. Verbetering coördinatie en balans
5. Verbetering van de lichaamshouding
6. Verbetering van sportprestaties
7. Verbetering kwaliteit van de spieren.
8. Vergroten range of motion
9. Verminderen van spierpijn
10. Versnellend herstel van de spieren
11. Verwijdering van de triggerpoints

 Bekijk hier ons assortiment foam rollers

 

Bron : www.womenshealthmag.nl
           www.strongfitcommunity.nl


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL