Sporten tijdens de examens

Sporten tijdens de examens

Dagelijks een half uurtje sporten in de blokperiode komt de examenresultaten ten goede. Wat je verliest aan tijd, haalt een fit brein makkelijk in dankzij een betere concentratie.

In de blokperiode piekt het gebruik van pepmiddelen onder studenten, voornamelijk Rilatine® en Concerta® zijn populair omdat ze de concentratie verbeteren. De pillen helpen hen inderdaad focussen, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat ze slecht slapen en op vrij korte tijd de uitputting nabij zijn.

Met dit soort pepmiddelen hypothekeren veel studenten hun lichaam en uiteindelijk bereiken ze het tegenovergestelde effect. Een frisse douche en sloten sterke koffie zijn een zachter en veiliger alternatief, maar die hebben slechts een kortstondig stimulerend effect op het leervermogen.

Er is een betere optie!

Sporten! Iedere dag een half uurtje matig cardio-trainen, joggen bijvoorbeeld, is voldoende om de concentratie voor de rest van de dag te verbeteren. Dat blijkt uit recent Duits onderzoek. Sport verbetert de concentratie en het werkgeheugen, wat de mentale prestaties ten goede komt. Het half uurtje dat je uittrekt om te sporten, bij voorkeur lopen of fietsen, haal je nadien ruimschoots in omdat je gedurende een significant langere tijd meer geconcentreerd kan werken.
In Texas onderzochten wetenschappers de impact van regelmatig fitnessen op academische prestaties. Ze analyseerden gegevens van meer dan 250.000 studenten en wat bleek? Diegenen die regelmatig fitnessen, haalden duidelijk betere resultaten. De sterkste associatie vond men ook hier met cardio-training, gevolgd door krachttraining. Japans onderzoek bevestigt dat je al scherper wordt van 2 tot 3 keer per week een half uur lopen (cardio-training). Voor de beste breinfitness moet de hartslag flink omhoog. Bij voorkeur 30 minuten aan een stuk.

Meer energie, nieuwe informatie, opslaan en herhalen

Sporten blijkt niet alleen goed te zijn voor je concentratievermogen, het helpt ook bij onthouden wat je net geleerd hebt. Sporten bevordert het leren namelijk op drie manieren. Het zorgt er allereerst voor dat je alerter en gemotiveerder bent doordat je meer energie hebt na het sporten (al voelt dat niet altijd zo).
Daarnaast binden zenuwcellen zich beter aan elkaar, wat een basis is voor het leren van nieuwe informatie. Dit heeft te maken met twee neurotransmitters: glutaminezuur en gamma-aminoboterzuur. Glutaminezuur zorgt er voor dat er een verbinding op gang komt tussen de zenuwcellen en gamma-aminoboterzuur zorgt er voor dat die verbinding blijft bestaan.
Ook zorgt sporten voor de aanmaak van zenuwcellen vanuit stamcellen in de hippocampus, die verantwoordelijk is voor het opslaan en herhalen van informatie. Tijdens het sporten komt namelijk het eiwit BDNF vrij. Dit eiwit draagt bij aan de leerprocessen in dit gedeelte van je hersenen.

Dit alles bij elkaar zijn dus redenen genoeg om tijdens de examenperiode de trainingen niet te laten vallen, maar ze te zien als een extra middel om beter te studeren!

bronnen: 

Knack, Newsmoney, Studenten.net


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL