Technologische hulpmiddelen

Technologische hulpmiddelen

Niet alleen het volleybal zelf evolueert razendsnel, maar ook de technologische hulpmiddelen die gebruikt worden in arbitrage. Is dit voor scheidsrechters een zegen of eerder een vloek. Tim Verhaegen ging voor ons langs bij enkele deskundigen en vroeg hen wat hun mening is over de technische hulpmiddelen van vandaag. Aan het woord is scheidsrechterskoppel Eric Humblet en Marika Boulanger. Eric is vooral gekend als lijnrechter in liga A, maar fluit ook in liga B, en is scheidsrechter tijdens het circuit voor het Belgische kampioenschap beachvolleybal. Marika is internationaal scheidsrechter en werd op de Volleyproms enkele weken geleden nog gelauwerd als scheidsrechter van het jaar.


Kunnen jullie kort vertellen hoe jullie in het volleybal terecht gekomen zijn?

Eric: "Ik heb zelf altijd volleybal gespeeld, zelf in Liga A. Maar toen ik wat ouder werd, ben ik aan de slag gegaan als lijnrechter. Reeds enkele jaren combineer ik dat nu ook met hoofdscheidsrechter (Liga B), maar mijn leeftijd belet me alleszins al om daarin internationaal nog aan de slag te kunnen gaan. Maar ik zit dus eigenlijk al sinds mijn jeugd in het volleybal."

Marika: "Ik ben pas als tiener beginnen volleyballen. Toen ik rond mijn 18de eens een wedstrijd moest fluiten voor mijn club, kreeg ik de microbe te pakken. En sindsdien is het stijl bergop gegaan met mijn carrière. Ik heb ondertussen mogen deelnemen aan een aantal grote toernooien en fluit ook in de Champions League."


Heb je sinds het begin van je carrière het scheidsrechter zijn zien evolueren?

"Ik denk dat, net als het volleybal zelf, de scheidsrechterswereld meer en meer geprofessionaliseerd is. Daarin spelen de nieuwe technologische middelen, zoals het challenge systeem, TV-beelden, het elektronisch blad, doorgedreven scouting, enz. een belangrijke rol," verteld Eric. "We krijgen hierdoor ook meer feedback."
Marika kan niet anders dan de woorden van haar man beamen: "Ik denk inderdaad dat we door het gebruik van videobeelden veel meer mogelijkheden gekregen hebben. Zo kunnen we ons op voorhand voorbereiden op bepaalde situaties. Op die manier vermijd je op het moment zelf verrassingen en kan je beter inspelen op de mogelijke reacties van spelers, technische staf,... Ook op het vlak van analyse achteraf zijn beelden van onschatbare waarde. Vandaag kan je na een wedstrijd perfect een constructieve, maar kritische, beoordeling te maken van je eigen prestatie." 


Zien jullie de huidige technologische hulpmiddelen dan uitsluitend als een voordeel?

"Hoewel sommige scheidsrechters het misschien als een aantasting van hun autoriteit zien, vind ik het persoonlijk een uitstekend hulpmiddel", steekt Marika van wal. "Ik bekijk de video challenge eerder als een complementaire, neutrale, visie die je de nodige informatie geeft om tot een goed besluit te komen. Dit kan de spelers, clubs en scheidsrechters enkel ten goede komen. Het vermindert ook de spanning en kans op agressiviteit bij de spelers na een gevoel van onrecht. Bovendien voorkomt het ook dat spelers de wedstrijd proberen te beïnvloeden zonder gegronde reden. Maar het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat, zelfs met de video challenge, een scheidsrechter niet in 100% van de gevallen juist kan zijn."
"Fantastisch uitgelegd, Marika", besluit Eric. "Ik ben ook grote fan van het elektronische scorebord. Zoals Marika al zei, volledig foutloos kan je nooit zijn, maar deze technologische hulpmiddelen verkleinen wel gevoelig de kansen op een fout."

 

Is er een groot verschil tussen nationaal en internationaal fluiten?

"Ik pas op deze vraag, alleen mijn vrouw mag internationaal fluiten," lacht Eric.
Marika:" Het grote verschil is dat we de teams niet zo goed kennen en dat er veel meer en strengere procedures zijn. Dat is vooral zo tijdens de kampioenschappen. Een Europa Cup wedstrijd verschilt niet zoveel van een wedstrijd in België. Maar op een groot toernooi worden we constant gevolgd. We hebben medische examens en een constante beoordeling en debriefing na elk van de gefloten wedstrijden."

 

 

 


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL